Angorakaninen Celine.
Angorakanin

Angorakaninen härstammar som alla kaniner från den europeiska vildkaninen. Angoraullen är väldigt mjuk och har en bra isoleringsförmåga tack vare sin finfibrighet och täthet, den är alltså mjuk, varm och har en ullig yta när man stickar den. Den är inte fet som en del annan ull.

Man klipper kaninen fyra gånger om året, så en kanin ger ganska mycket garn på ett år i förhållande till sin storlek.

De är medelstora och väger från 3,5 till 5 kg. De finns i ett dussintal färger, det är färgen på huvudet som säger vilken färg den har. T.ex. har en svart kanin svart huvud och grå kropp, alltså ger den grå ull.

Angorakaninen är en gammal ras som fanns redan på 1700- talet, den kallades först för silkeshare. Den härstammar från Turkiet och kom till Sverige i början på 1900-talet.

Celine, som min kanin heter, är som de flesta angorakaniner snäll och lugn. När jag klipper henne brukar hon grymta till lite i halvtid, då vill hon ha en vilopaus.

Celine och jag har vid några tillfällen åkt till den vita angorapojken Alfons som vi bor granne med, för att eventuellt få några ungar men det har inte lyckats. De lever inte upp till kaninernas rykte… vi får väl försöka igen.

© Brink ull- och glashantverk 2012